Gasztrohősök, a fenntarthatóság szupererejével
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. június 16.

Gasztrohősök, a fenntarthatóság szupererejével

Az élelmiszeripar, a mezőgazdaság komoly hatással van Földünkre; a világ édesvízkészletének 70%-át mezőgazdasági célokra használják, a nagyipari állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok mértéke pedig akkora, mint az egész közlekedési szektoré. Saját jövőnk, egészségünk és a Föld szempontjából is számít tehát, hogy mit eszünk.  Erre hívja fel a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány.

Ha valakitől megkérdezik, hogy mit tesz a környezetvédelemért, fenntarthatóan él-e, manapság már a legtöbb ember azt a választ adja, hogy persze, hiszen szelektíven gyűjti a hulladékot, kerékpárral jár dolgozni, nem vesz műanyag zacskót a boltban. Ezek mind szuper tettek a bolygó megmentése érdekében, de belegondoltál már abba, hogy milyen hatással van a környezetünkre egy-egy elfogyasztott falatod? Mennyi energiát, vizet használtak fel az elkészítéséhez? Mekkora és milyen területen termesztették az adott növényt, nevelték fel az adott állatot? Mennyi üvegházhatású gázt küldünk a levegőbe az étkezéseink által?

Az élelmiszeripar hatása a környezetre.

Az élelmiszeripar hatása a környezetre.

A Felelős Gasztrohős Alapítványt 2012-ben alapította Dr. Horvátth Sarolta, Varga Judit, Molnár Bálint és Szücs-Winkler Róbert. Az alapítók, akik ekkor különböző területeken dolgoztak, úgy mint a jog, turizmus, informatika vagy a marketing, egy környezetvédelmi nyári egyetemen találkoztak, ahol elhatározták, hogy folytatják a közös munkát és létrehoznak egy környezetvédelemmel foglalkozó szervezetet. A kezdeti időkben Ökológiai Evolúció néven működtek és fenntarthatósággal kapcsolatos programokat gyűjtöttek össze egy honlapon. Időközben Judit egy ideig az USA-ban önkénteskedett, ahol azt tapasztalta, hogy az éttermek, kávézók büszkén hirdetik környezettudatos működésüket, termelői kapcsolataikat. Ez az élmény, valamint a hazai vendéglátóhelyekkel tartott találkozók adták az ötletet, hogy kidolgozzanak egy rendszert, melyben tanácsokkal segítik, és Fenntartható Vendéglátóhely címmel jutalmazzák a tudatosan működő vendéglátóhelyeket. Eleinte az alapítók keresték meg azokat az éttermeket, kávézókat, akik már akkoriban is kommunikálták magukról, hogy környezettudatosak. Tanácsadással, széleskörű, környezettudatos termékeket kínáló céges hálózatukkal, valamint a Gasztro Randi névre keresztelt, termelő-étterem találkozókkal segítették partnereiket.

Ahhoz azonban, hogy minél több vendéglátóhely elinduljon a környezettudatos működés irányába a vendégeknek is igényelniük kell az ilyen törekvéseket. Az alapítvány ezért elindult a lakossági szemléletformálás irányába is. Indítottak egy blogot, ahol étteremajánlókat, és a környezettudatos étkezéssel kapcsolatos cikkeket, illetve recepteket osztanak meg. Az Felelős Gasztrohős ismertsége egy arculatváltásnak köszönhetően kezdett el növekedni, melyet Kőfaragó Anna grafikus önkéntes munkájának köszönhetnek a hősök. Ezután több sikeres online kampányt szerveztek, melyek felkeltették a sajtó érdeklődését is, így az éttermek is felfigyeltek a kezdeményezésre; az elmúlt pár évben folyamatosan növekedett a Fenntartható Vendéglátóhely hálózat tagjainak száma. Az utóbbi években több új munkatárs is csatlakozott a szervezethez, akik rengeteg új ötletet is hoztak magukkal, így a folyamatos online kommunikáció és szemléletformáló kampányok mellett az alapítvány elindította óvodásoknak szóló, Gasztrohős Palánták játékos foglalkozásait is. Az ovis program sikere után több megkeresés is érkezett általános iskoláktól is, így idén elindult a Gasztrohős Padtárs programjuk. A felnőttek számára is kidolgoztak egy infotainment (information + entertainment) alapú csapatépítő “kalandpályát”, a Gasztrohős PróbatÉtelt. Munkájuk során a Gasztrohős csapatot egy sokszínű, lelkes önkéntes csapat is támogatja, akik cikkek írásával, fordítással, kutatásokkal segítik munkájukat.


Az elmúlt években a trendek is a Gasztrohősök segítségére voltak; egyre inkább elterjedt itthon is mind a vendéglátóipari szektorban, mind a magánemberek között a tudatosabb szemlélet. A 2018-ban Nagy Rékával (Ökoanyu) szervezett Zöldülők Vására sikere is jól tükrözte ezt. Az első, novemberi eseményen - ahol környezettudatos háztartási termékek hazai gyártói és forgalmazói voltak jelen - reggeltől estig telt ház volt. Az alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik a fenntartható életmódot előnyben részesítők száma. Azonban étkezés terén még van hová fejlődnünk; 2018-as reprezentatív piackutatásuk eredménye alapján a lakosság fele nem fordít figyelmet arra, hogy környezetbarát ételeket fogyasszon, fontosabb számára az, hogy mit szeret. A legtöbb ellenállásba általában akkor ütköznek az alapítvány munkatársai, amikor egy-egy beszélgetés során megemlítik, hogy a környezetbarát étkezés együtt jár a húsfogyasztás csökkentésével. A hazai kultúrában, és sokak fejében a vegetáriánus fogások egyenlőek a salátával, vagy a rántott sajt - rántott gomba kombinációjával. A Felelős Gasztrohős Alapítvány a honlapján található fenntartható, ínycsiklandozó receptekkel, valamint a Fenntartható Vendéglátóhelyek különleges fogásaival próbál erre rácáfolni.

Ínycsiklandozó receptek, helyi alapanyagokból a Felelős Gasztrohős oldalán

Ínycsiklandozó receptek, helyi alapanyagokból a Felelős Gasztrohős oldalán

A rengeteg munkát, szerencsére, elismerések is követik; a Gasztrohősök a tavalyi évben megkapták a Bridge Budapest Szektorális Vállalkozói Közösségi díját és elnyerték az Invitech Innomax díját is, aminek a segítségével tovább tudták fejleszteni telefonos applikációjukat. Programjaik is sikerrel futnak, a tavalyi évben 120 óvodás csoportnak tartottak játékos foglalkozást, és több mint 200 felnőttel ismertették meg a környezettudatos étkezés alapjait. A sikerek pedig mindig újabb lendületet adnak a csapatnak, ötletekből, tervekből sosincs hiány a Gasztrohős háza táján. Év elején elindították legújabb projektjüket: az egyszerhasználatos, elviteles műanyag dobozok helyett kínálnak alternatívát a Dobozközösség programmal. Hosszú távú céljuk, hogy a jelenlegi 53 Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező étterem számát a következő három évben megduplázzák, és elérjék a bűvös százas számot.

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. június 16.

Iratkozz fel hírlevelünkre!